In 2007 werd CREA THERA opgericht door muziektherapeut Thomas Deleu uit Brugge (België)

CREA Thera startte zijn activiteiten in Bosnië-Herzegovina – in de getraumatiseerde gemeenschap van Srebrenica. Kinderen, jongeren en volwassenen konden er deelnemen aan creatieve therapeutische workshops, vooral muziek- en beeldend.
Crea Thera verzorgde ook muziek therapeutische sessies in de kinderpsychiatrische afdeling van het UZ Kosevo in Sarajevo.
In 2016 werd het project in Srebrenica overgedragen aan de lokale gemeenschap en in 2019 stopgezet door gebrek aan financiële steun van de lokale en landelijke overheid.
Een kleiner project voor de kinderen van 2 afgelegen bergdorpjes in de regio Srebrenica – Osmace en Osat – wordt in 2022 opgestart.

In 2016 ging Crea Thera in België aan de slag.
De focus van het pilootproject Music Home lag op empowerment van vluchtelingen. Het succes van dit project leidde tot de start van het driejarig vervolg project Beats, Words & Moves in diverse opvangcentra, basisscholen en middelbare OKAN-klassen in West-Vlaanderen. Doel: empowerment en verbinding door zoveel mogelijk mensen van hier en nieuwkomers samen muziek laten maken.
In 2019 startte het project De Vlucht. Muziektheater in verschillende gekleurde basisscholen in Oostende en Brugge rond het vluchtverhaal van schoolgenoten.

In juli 2019 verzorgde Crea Thera een pilootweek “werken met basistechnieken muziektherapie” in Beirut (Libanon). Jeugdwerkers van de ngo LOYAC leerden muziek therapeutische basistechnieken aan te wenden bij vluchtelingenkinderen uit de Bekaa-vallei. Door de pandemie en de implosie van de Libanese staat werd de start van een vervolgproject verschoven naar 2022.